Mudrost

Osho zen tarot

Picture “Tijekom 30 godina razgovora s učenicima i prijateljima, Osho bi odgovarao na njihova pitanja ili komentare na učenja svjetskih velikih saga ili tekstova. njegovi razgovori i dalje donose svježe uvide u sve od obskurnih vedskih skripti do poznatih Isusovih izreka…

Osho se koncentrira na transmisiju jedinstvene mudrosti Zena jer, kako kaže Zen je jedina duhovna tradicija čiji  pristup unutarnjem životu čovjeka je prošao ispit vremena i još je relevantan čovječanstvu.
Za razliku od drugih religija koje su pale na obožavanju pojedinaca i dogmatizmu, Zan inzistira na jedinstvenoj mogućnosti, moći svakog čovjeka da postigne prosvjetljenje ili slobodu od liuzije, ega kreiranog u umu.

Zen inzistira na tome da se ta mogućnost može realizirati samo kroz meditaciju. Ne prateći određene rituale, pokoravajući se određenom broju pravila ili imitirajući primjere drugih  koliko god vrijedni bili nego samo ‘budnom’ i ne osuđujućom posvećenosti vlastitim mislima, djelovanjima i osjećajima-

Kad prakticiramo tu “budnost” taj meditativni pristup dovodi do svjesnosti da svatko od nas sadrži nepromijenjivi i neometani vječni centar ‘pažnje’ – centar koji ima mogućnost vidjeti život kao veliku avanturu, igru, mističnu školu i na poslijetku prekrasno putovanje bez ikakvog drugog smisla, nego uživati u svakom koraku na putu.

To je mogućnost ne obožavanja Buddhe, nego postati Buddha, ne pratiti druge, nego razviti svjesnost u sebi koja donosi kvalitetu svjesnosti i ljubav za sve što činimo.

Osho je uvijek bio više od govornika ili filozofa.
U okruženju prijatelja je stvarao atmosferu u kojoj su se odmah mogle doživjeti istina o kojoj je pričao. Kročiti putem u društvu Oshoa ne znači odlazak u planine i življenje u aketizmu i odricanju daleko od tržnice. Naprotiv, to je rad u potpunosti na “buđenju” kroz meditacijue, fizičko izlječenje i psihološke terapije, puno smijeha i razigranosti i zdrav omjer kreativnosti i teškog rada. Čišćenje poda jemeditacija kao i tiho sjedenje u prisustvu Učitelja i suporotsavljanje borbi, nadmoći, suradnika u kuhinji je jednako kao i razumijevanje “Diamant Sutre” izrečene od Guatan Buddhe. Čak i usponi i padovi ljubavnih afera imaju svojemjesto na putovanju otkrivanja “tko smo”. U kontekstu tog pristupa života, te predanosti da od cijelog života napravimo meditaciju, nastale su ove karte, i posvećene su Buddhi u svakome od nas

Buddha nije ničiji monopol
ničiji “copyright”
to je svačije unutarnje ja
Ne morate biti budista
da bi bili Buddha
Biti Buddha nadilazi sve koncepte
religije, to je svačije
pravo dato rođenjem
Nagovorite ga da pođe s vama
kroz vaše dnevne aktivnosti, da bi sve
u vašem životu postalo meditacija,
milost, ljepota, blagoslov
Osho zen tarot ne koristi se za predviđanje, već se radi o igri koja govori o trenutku, “ovdje i sada”.Tarot postoji već 1000-ama godina, još od drevnog Egipta ili čak i ranije. Prva poznata upoterba tarota na Zapadu bila je u srednjem vijeku. TIjekom tih turbulentnih vremena, slike tarota su se koristile kao kod u prenošenju učenja sredovjekovnih mističnih škola…Neki kažu da se broj karata bazira na broju koraka bebe Siddarthe koji je kasnije postao Guatama Buddha čim se rodio. Hodao je 7 koraka naprijed i 7 koraka nazad u svakom od 4 kardinalna smjera, kaže legenda, i to je postao uzorak za manje “važne” karte u tarotu.Dodatno tim 56 karata malih arkana tarot sadrži još 22 karte velikih arkana koje govore kompletnu priču ljudskog duhovnog putovanja. Od prvog nevinog koraka Lude do vrhunca putovanja koju predstavlja karta okončanja (kulminacije, dovršenja).
U velikim arkanama nalazimo arhetipske slike koje nas povezuju kao ljudksa bića, govore nam o putovanju prema samospoznaji, koje je potpuno jedinstveno za svakoga ponaosob dok su korijenske istine koje treba otkriti jednake neovisno o rasi, spolu, vjeri.U tradicionalnom tarotu ovo putovanje do samospoznaje se predstavlja kao jedan vrsta spirale gdje svako okončanje vodi do nove faze puta, novog početka s ponovnim dolaskom Lude. U ovim kartama međutim, je dodana “Master” karta, karta Majstora Oshoa. Ova nam karta dozvoljava da ostavimo spiralu iza sebe, da iskočimo iz kruga smrti i ponovnog događanja. Majstor* simbolizira krajnju transcendenciju ranog putovanja. Transcendenciju koja postaje moguća samo kroz rastapanje individualnog ega u prosvjetljenju. Osho zen tarot definitivno nije tradicionalan tarot na način da se igra s predskazanjima. Prije bi to bila transcendentalna igra Zena koja reflektira trenutak, predstavljajući što je OVDJE, SADA, bez predrasuda ili usporedbi. Ova igra je alarm za uključenje u senzitivnost, intuiciju, suosjećanje, receptivnost, hrabrost i individualnost.
Ovaj fokus svjesnosti je jedan od mnogih noviteta u odnosu na stari sustav i razumijevanje tarota koji će uskoro postati očigledan iskusnim korisnicima kad počnu raditi s Osho zen tarotom.”
* Majstor – Gospodar nad samim sobom

Osho Zen Tarot
The transcendental game od Zen
St. Martin’s Press
Prevela i uredila: Morana

Za više informacija kako dobiti osobnu kartu ili kartu životnog puta javite mi se putem web obrasca kojeg možete ispuniti ovdje.

Više o tarotu možete pronaći i na stranici Fontana svjetlosti

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s