Ho’oponopono

Jeste li čuli za najneobičnijeg iscjelitelja na svijetu? To je dr Ihaleakala Hew Len, psiholog s Havaja koji je sam izliječio čitav odjel najtežih pacijenata psihijatrijske bolnice za kriminalce, a da s njima osobno uopće nije radio. Proučavao je njihove bolesničke kartone, a zatim bi njihov problem rješavao u sebi. Koristio je havajski tradicionalni proces liječenja zvan ho’oponopono koji se temelji na principima potpune odgovornosti.

Dr Len proveo je četiri godine radeći u havajskoj državnoj bolnici (Hawaii State Hospital) na odjelu za mentalno bolesne kriminalce. Atmosfera na odjelu je bila sumorna, osoblje je neprestano bilo na bolovanju i davalo otkaze. Nitko se tamo nije mogao duže zadržati. Bolesnici su bili nasilni i dnevno bi izbila barem 3-4 sukoba među njima. Primali su jake lijekove, a često su ih morali i vezati. Nakon što je dr Len tamo radio atmosfera se popravila, osoblje je bilo sve zadovoljnije, više vremena su provodili na poslu. Bolesnici su bili sve mirniji, ukinuta im je terapija lijekovima i pušteni su kućama (iako to nitko prije nije mogao očekivati). Danas je taj odjel bolnice zatvoren.

Mantra

Na koji način je to dr Len uspio? “Iscijelio sam onaj dio mene koji je njih stvorio” odgovara.

Objašnjava kako je sve u našem životu naša odgovornost, samim time što je u našem životu. Ako npr. čujemo da se negdje dogodio neki čin nasilja ne možemo se pretvarati da se to nas ne tiče. U krajnjoj liniji mi smo svi jedno, povezani smo sa svime, tako da je čitav svijet naša kreacija. Nismo krivi za ono što se događa, ali smo odgovorni. Na nama leži odgovornost da iz svoje svijesti izbacimo negativne misli/uvjerenja koja su dopustila stvaranje neželjene situacije. Točnije, mi ništa ne trebamo učiniti, jer sve promjene čini Duh, već samo zamoliti da se promjena dogodi. Nikada ne znamo što se u stvari događa jer nemamo dovoljno informacija (dr Len često navodi istraživanje koje pokazuje kako je naš intelekt svjestan samo 15 do 20 bitova informacija u sekundi od postojećih milijun koji se događaju ispod njegovog praga svijesti). Pošto nemamo istinske svijesti o tome što se događa u svakom trenutku, sve što možemo učiniti je predati se i vjerovati. Dr Len kaže: “Kako bi bio učinkovit rješavač problema, terapeut mora biti 100 % odgovoran za kreiranje problematične situacije; tj. mora biti voljan vidjeti da su uzrok problema pogrešne misli u njemu, ne u klijentu. Čini se da terapeuti nikad ne uočavaju da kad god postoji neki problem, oni su uvijek prisutni!”

Ho’oponopono je stari havajski proces rješavanja problema. Prema njemu iscjeljivati znači voljeti sebe. Ne možemo pomoći drugome, ako nismo prvo sebe doveli u red. Problemi su samo sjećanja koja se neprestano ponavljaju u našem umu, tj. našoj podsvijesti. Ako se želimo riješiti problema, trebamo ih “očistiti” iz svog uma. Tehnika koju dr Len koristi za takvo čišćenje vrlo je jednostavna. Kada god vidi nešto što treba riješiti kaže: “Žao mi je. Molim te oprosti mi. Volim te. Hvala ti.” I to neprestano ponavlja. “Kad sam radio s pacijentima u bolnici, pogledao bih njihov karton i osjetio bol u sebi. To je bilo zajedničko sjećanje. To je bio program koji je uzrokovao da pacijent djeluje onako kako djeluje. On nije imao kontrolu. Bio je zahvaćen u program. Kad sam osjetio program, očistio sam ga” objašnjava dr Len.

480648_591485630877127_1635605490_n

Prvi je o tehnici Ho’oponopono pisao Max Freedom Long još pedesetih godina prošlog stoljeća..

Ona nije izum Dr Hew Lena niti Mabel Katz već dio drevnog havajskog znanja Huna koje se prenosilo generacijama.

Huna – duhovno-religiozni sistem polinežana

Tradicionalnu havajsku tehniku pokore, opraštanja i preobra205780_591485420877148_202952047_nzbe Ho’oponopono obnovila je Mornah Simeona, kahuna (“čuvarica tajni”, duhovna iscjeliteljica) i kćerka posljednje havajske kraljice Liliuokalani. Pomoću nje terapeut pretvara vlastite pogrešne misli/uvjerenja u savršene misli Ljubavi. U tom procesu terapeut povezuje svoj um s Originalnim Izvorom, onim što drugi zovu Ljubav ili Bog.

Tada terapeut od Ljubavi zatraži da ispravi pogrešnu misao koja je stvorila problem u njemu, a i u njegovom klijentu. Ta molba je proces pokore i opraštanja od strane terapeuta: “Žao mi je što su pogrešne misli u meni uzrokovale problem za mene i za klijenta; molim oprosti mi “. Kao odgovor na ovaj zahtjev, Ljubav započinje mistični proces preobrazbe pogrešnih misli neutralizirajući negativne emocije koje su uzrokovale problem. U sljedećem koraku Ljubav otpušta neutralizirane energije iz misli, ostavljajući ih praznima, istinski slobodnima. Kada su misli jednom prazne i slobodne, tada ih Ljubav ispunjava Sobom. Rezultat: terapeut je obnovljen u Ljubavi, a s njime i njegov klijent kao i svi ostali koji su u problem uključeni.

Morrnah Simeona je slikovito prikazala postojanje svakoga od nas kao suradnju tri djela – majke (svijesti), oca (nadsvijesti) i djeteta (podsvijesti). Kada ta obitelj funkcionira sretno, kada je komunikacija glatka i teče bez blokada, tada smo u nultoj točki, na izvoru (ili da napišem Izvoru). Iz točke sve je moguće. Kada djelujemo iz te točke, sve je slijed sinkroniciteta, a život je radost koju dijelimo i umnožavamo. No, postoje informacije koje mogu pokvariti tu komunikaciju. Riječ je o sjećanjima.

Problemi su samo sjećanja, tj. ponavljanja starih programa iz prošlosti, koja nam se pojavljuju samo kako bi nam dala šansu da vidimo očima Ljubavi i djelujemo iz inspiracije. Inspiracija je Božanstvo koje nam šalje poruku. Božanstvo je naše nulto stanje – tamo gdje nemamo nikakvih granica, nikakvih sjećanja, nemamo identiteta. Ništa osim Božanskog. Kad je čovjek slobodan od sjećanja, on je svoje Božansko Ja, onakvo kakvim ga je Bog stvorio na svoju sliku i priliku. Kad je naša podsvijest u nultom stanju, ona je bezvremena, bezgranična, beskrajna i besmrtna. Kada sjećanja diktiraju, ona je zaglavljena u varemenu, mjestu, problemima, nesigurnostima, kaosu, razmišljanju. Isus je rekao: “Tražite prvo Kraljevstvo nebesko (nulto stanje) i sve će vam se drugo nadodati (inspiracija).” Nulto stanje je prebivalište vas i Božanstva “od kojeg dolaze svi blagoslovi – Bogatstvo, Zdravlje i Mir.” Božanska Inteligencija je u nama, a od nje nam dolazi sva inspiracija. Ona nije negdje izvan nas, po nju ne treba nikamo ići, nikoga ne treba tražiti. Ona je već u nama!

Još i više od toga o Ho’oponopono tehnici

Za seminar Ho’opono pono kao i druženja – hopsanja jednom tjedno možete se prijaviti OVDJE!

Oglasi

One comment on “Ho’oponopono

  1. Pingback: Seminar Ho’oponopono « Fontana Svjetlosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s