Huna u Zagrebu

Neka od ovih znanja imali smo prilike dobiti još „daleke“ 1999. Godine u Zagrebu na uvodnom tečaju HUNA. Iz Engleske su došle Beryl i Marylin. One su o HUNA-ma učile na Hawaiima kod Tad Jamesa. Tad osim što je poznat u području psihoterapije kao “izumitelj” Vremensko Linijske Terapije (Time Line Therapy ) također je i KAHUNA. Postoji predanje kako će se pojaviti KAHUNA koji neće biti sa Hawaii-a a koji će omogućiti da se znanje HUNA proširi po Zemlji. Taj je KAHUNA “naš” Tad. Beryl i Marylin sam upoznao preko NLP-a, a tijekom zajedničkih druženja došli smo i do teme “duhovnosti” (meditacije, energije, i sl.) i tako sam od njih čuo za i o HUNA-ma. I mic po mic pozvao sam ih u Zagreb.

Što smo učili

Staro ime za Hune je HO MANA, a znači :

HO-napraviti

MANA– energija.

Jedna od stvari koje smo proučavali bila je MANA (energija). Kako se s njom povezati, kako se puniti i slati ju.

Postoji priča za koju se ne može tvrditi da je 100% istinita, ali je vrlo indikativna. Pa kaže: “Kada su se prvi mornari iskrcali na Hawaii-e upitali su domoroce gdje žive, a oni su im odgovorili Hawaii. Mornari su ucrtali otok u mapu i gore napisali Hawaii. Onda su otišli na drugi otok i pitali domoroce gdje žive. Oni su im rekli Hawaii. Isto se ponavljalo na svakom otoku na koji su došli. I tako su mudri istraživači shvatili da je to u stvari otočje čije ime je Hawaii. Tako ih i danas zovemo. Međutim, Hawaii na Hawaii-skom jeziku znači i:

HA– dah

WAI– voda, dublje značenje je MANA, životna energija

I – najviši, vrhovni(supreme), ili Bog.

Kada to spojimo odgovor bio: “Ja živim u božanskoj/najvišoj energiji koja je nošena dahom.”

Jedna od stvari koju se učilo bilo je HA disanje. Jednostavan način disanja koji pročišćava, centrira i povećava MANU. Hawaii-čani bi prije svake aktivnosti stali i disali na ovaj način da bi se pripremili za nju. Hawaii-ci su bijelce nazvali HAULI. HA je dah, a ULI znači bez. Bijelci čim su se iskrcali s brod i prišli im odmah su ih nešto počeli ispitivati. Izgledalo im je kao da uopće ne dišu. I tako su prozvali imenom kojim ih i danas zovu.

Pored ovog disanja, naučili smo i tehnike disanja koje nam omogućuju da se spojimo sa energijom elemenata. Kao i u mnogim drevnim učenjima na Hawaii-ma se koriste pojmovi elemenata zraka- HA, vatre- AHI, vode- WAI, zemlje- HONUA i petog  elementa IO koji je ekvivalent akaši iz Indijske tradicije. Postoji predaja o tome kako je počela kreacija i vrlo je slična teoriji o “velikom prasku” iz kvantne fizike.

images6

Procesi koji se koriste (i koji su se koristili) su vrlo moćni i vrlo, vrlo jednostavni. Mudrost nije potrebna da bi ih se pokrenulo i koristilo. Ali bez duboke mudrosti, spoznaje i pročišćenosti (npr. stanje bez želja, jasnoća, svjesnost o sebi i drugima) može ih se jako lako, čak i nehotice, zloupotrijebiti. Ako ih ne možemo koristit bez: potrebe da nas se voli i prihvaća, bez potrebe za privlačenjem pažnje, samopotvrđivanjem, uspjehom, novcem i sl., ako ih ne možemo koristiti bez svega toga, onda ih često i ne možemo koristiti na pravi način. Onda ih koristimo bez mudrosti, smirenosti, nevezanosti, ili jednom riječju bez sveznanja i tu dolazi do pogrešaka. Npr. želimo nekome pomoći jer nam ga je žao, ili jer mu se želimo pokazati ili jer nam treba novaca ili jer mu ne možemo reći ne, ili.. i onda možemo pokrenuti nešto što nije trebalo, jer nam u to trenutku nedostaje dublji uvid.

Mi učimo tehniku i kroz rad pokušavamo spoznati bit. Na seminaru nas se nešto nauči ili negdje nešto pročitamo i onda trebamo raditi, vježbati, stjecati iskustvo, proučavati i s vremenom će nam možda postati jasnije što se tu stvarno dešava. Prije su ljudi spoznavali bit i često nije bila potrebna nikakva tehnika, već su se stvari dešavale (teško bi mogli reći da su ih radili) iz biti. To je onda bila vanjska manifestacija unutarnjeg (suštinskog) procesa.

To je jedan od razloga zašto su oni, koji se nisu kretali ispravnim putem, već su željeli moć, dolazili do učitelja koji bi ih brzo naučili i dali im moć, ali im nisu mogli dati mudrost. (Moglo bi se reći da bi im dali tehniku, ali ne i spoznaju.) Pored toga uglavnom bi i bili izmanipulirani, jer su i sami htjeli druge manipulirati, a i učitelj u svojoj biti nije bio dovoljno čist. I on je spreman sve; pa i svoje učenike, iskoristiti i izmanipulirati.

I kakvo nam se rješenje nudi danas?
Vrijeme je toliko ubrzano da često nemamo dovoljno vremena. Mi danas, u ovako uređenom društvu, teško da možemo provesti dvadeset godina uz nekog učitelja da bi možda došli do spoznaje. A i kada bi našli vremena, da li bi našli učitelja.

Pa ipak, mislim da nam po neki put ne bi došlo na odmet malo više strpljenja, ozbiljnosti, predanosti i osviještenosti u vezi procesa koji se oko nas događaju. Naše neznanje i ne osviještenost nas ne može uvijek opravdati za greške koje radimo. Jedino nam milost može pomoći na ovom putu po kojem idemo. Milost i dobra, iskrena i čista namjera. Na sebi možemo puno toga napravit, ali za milost se moramo iskreno pomoliti. A najveća milost koju možemo dobiti je ljubav istinskih učitelja i njihovo duhovno vodstvo. Zato, koju god tehniku imali i koliko ih god imali i koristili, bez vodstva bit ćemo daleko od biti kao i bez svih tehnika” ~ Ivan Petrić, NLP trener

Prijavite se za tečaj drevne havajske vještine pročišćenja i iscjeljenja – ho’oponopono – OVDJE!

–> Huna – Duhovno-religiozni sistem polinežana koji funkcionira<–

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s