Kome upućujemo ove 4 misli

Ho’oponopono je vještina kojom rješavamo probleme na duhovnoj razini kako bi se očitovali na materijalnoj. To činimo tako što ispravljamo svoje greške iz prošlosti time da očistimo energije povezane uz problem na mentalnoj (podsvijest) i duhovnoj (nadsvijest) razini – pokajemo se, zamolimo za oproštaj i potvrdimo svoju odgovornost, ljubav i zahvalnost. To ne činimo izričito prema nekoj osobi s kojom imamo konflikt ili neugodno iskustvo, već to rješavamo na višoj, duhovnoj razini, stoga te 4 misli upućujemo duši, nadsvijesti, onome Božanskom u nama i svima, Bogu. To radimo zbog sebe i onog kome želimo pomoći, pa nije toliko bitno kome upućujemo ove 4 misli, već da pomoću njih čistimo programe u svojoj podsvijesti, da se pokajemo i da se stavimo na vibraciju ljubavi. Glavno da ih mislimo. Nije potrebno te 4 misli uputiti nekoj osobi, već je bitno da u kontekstu te osobe, za tu osobu, a ne toj osobi, u sebi ponavljamo ove 4 misli dok nam ne uđu u podsvijest.

Ovo je bitno znati, jer mnogi imaju problema koristiti ovu metodu prema osobi koja ih je povrijedila, koja je navodno nešto skrivila. Ako nas je netko povrijedio, ne možemo se dobro osjećati pri pomisli da se mi toj osobi moramo ispričati, kad bi se zapravo ona trebala nama ispričati. Stoga je važno shvatiti da ove 4 misli ne upućujemo toj osobi, već Bogu ili kako god nazivali Višu Silu, izvor svega što postoji. Dobro je znati da konflikti ne padaju s neba, da pljuska pljusku traži, da svatko tko nas povrijedi je samo instrument prirodnog zakona kauzaliteta. Tuđe povrijede doživljavamo jedino ako smo i mi nekome uzrokovali povredu (u ovom ili prošlom životu, direktno ili indirektno, na ovaj ili onaj način, svjesno ili nesvjesno). Stoga je potrebno preuzeti svoj dio odgovornosti (ne krivnje), ispričati se i pokajati Stvoritelju za sve što smo u prošlosti loše učinili, koje nas je dovelo u situaciju u kojoj jesmo. Time čistimo svoju karmu i rješavamo se negativne energije – nešto kao ispovijed u crkvi.

volim%20te2Nakon čišćenja energije pokajanjem, preobražaj omogućujemo s mišlju ili riječju “Volim te”. Ljubav je energija koja omogućuje iscjeljenje ili rješenje. Ona se u ovom slućaju upućuje Bogu, ne drugima. Mnogi imaju poteškoće s ovim procesom ako krivo shvate da za razrješenje problema moraju bezuvjetno voljeti svoje neprijatelje, što jednostavno ne mogu. Zato je važno naglasiti da u procesu ho’oponopono nije potrebno slati riječi i misli ljubavi nekome s kime imamo sukob, već se ove riječi i misli ljubavi šalju Božanstvu koje pomoću te ljubavi transformira toksične energije u svim uključenim osobama, pa i šire. Točnije rečeno po Havajcima Bog je zapravo Ljubav (između ostalog), pa projecirajući ljubav, povezujemo se s Bogom koji je Ljubav i tako omogućujemo ovoj Svevišnjoj energiji da preobrazi bilo koji problem koji nas tišti te da nas ispuni inspiracijom i idejama potrebnim za ostvarenje blagostanja.

Ljubav je ta koja svojom mističnom energijom preobražava sve memorije u podsvijesti, sve ono u nama što nije u skladu s ljubavi, s tim vrhovnim pricipom koji ima moć da stvara i transformira. Ljubav vraća harmoniju u naš sistem, neutralizira sve nepravilne misli i emocije koje su dovele do nevolje ili poremećaja koji doživljavamo. Ljubav ih prvo neutralizira, a zatim uklanja, pa na mjesto starih, uklonjenih energija ispunjava nas svjetlošću i inspiracijom.

Primjenom ho’oponopono procesa u svakodnevnom životu uspostavljamo vezu sa svojom nadsvijesti i s Božanskom svijesti. To nam omogućava primanje uvida pomoću kojih možemo u svakoj prilici znati ispravno djelovati

Vještina ho’oponopono je izuzetno korisna za ostvarenje vlastitog blagostanja, jer donosi iscjeljenje i oslobođenje od demona koji blokiraju ostvarenje sreće i uspjeha kroz pokajanje. Ono što blokira našu dobrobit nije ništa drugo nego nedostatak ljubavi. Opraštanje otvara vrata njezinu povratku. Glavni cilj ho’oponopono metode je dolaženje u nulto stanje, gdje imamo nula dugova, pa tako i nula ograničenja, u stanje u kojem je sve moguće ostvariti. Nulto stanje je stanje u kojem nemamo nikakve programe u podsvijesti, koji nas koče u ostvarenju blagostanja. Nulto stanje je, dakle, stanje u kojem nemamo više nikakve predrasude, predodžbe, uvjerenja, očekivanja, karmičke dugove i slično. Da bismo došli u ovo stanje, trebamo redovito, a posebice prilikom svakog sukoba i svake neugodne situacije, iskreno u mislima, svojoj duši i Bogu uputiti ove 4 misli: “Žao mi je. Oprosti mi. Volim te. Hvala.”

Učinkovitost ove prakse temelji se na principu preuzimanja stopostotne odgovornosti za sve radnje, ne samo za vlastite. Ako želimo preuzeti potpunu odgovornost za svoj život, onda je sve što vidimo, čujemo, okusimo, dodirujemo, ili na bilo koji način doživimo, na neki način naša odgovornost jer je u našem životu.

“Potpuna odgovornost znači potpuno prihvaćanje svega – čak i ljudi koji se pojave u vašem životu i njihovih problema, jer su njihovi problemi i vaši problemi. Oni su u vašem životu, pa ako preuzimate potpunu odgovornost za svoj život, tada trebate preuzeti potpunu odgovornost također i za ono što oni doživljavaju.”- Dr. Hew Len

“Preuzimanje odgovornosti ne znači preuzimanje krivnje, ili pretpostavljanje da smo u krivu. To je spremnost da se odgovaramo za svoje postupke, da budemo odgovorni za aktualnu memoriju (program) koja se odvija u nama.” – Mary Koehler

Problem u kojem smo se našli u vanjskoj stvarnosti zapravo imamo sami sa sobom, jer nismo nešto u sebi raščistili. Recimo, ako nas drugi često kritiziraju, to je zato što i mi sami imamo običaj kritizirati, pa nam se to kao bumerang vraća. Ne vraća nam se uvijek od iste osobe, ali nam se po zakonima uzročnosti i recipročnosti uvijek nekako vraća. Da bismo promijenili svoju stvarnost, trebamo promijeniti sebe. Potpuna odgovornost podrazumijeva ideju da je sve što postoji u našem životu projekcija iz našeg unutrašnjeg svijeta.

Dr. Hew Len je rekao:
Izvor: knjiga “Nulto stanje”, Joe Vitale

Ho’oponopono je zbilja veoma jednostavan. Za drevne Havajce svi problemi nastaju kao misao. Ali imati misao nije problem. Što je onda problem? Problem je u tome da su sve naše misli natopljene bolnim sjećanjima – sjećanjima na osobe, mjesta ili stvari. Sam intelekt nije u stanju riješiti ove probleme, zato što intelekt samo upravlja. Upravljanje stvarima nije način da se riješe problemi. Vi ih se želite riješiti! Kad prakticirate Ho’oponopono, ono što se događa je da Božanstvo (“Divinity”) preuzima bolne misli i neutralizira ih, ili ih pročisti. Vi ne pročišćavate osobu, mjesto ili stvar. Vi neutralizirate energiju koju povezujete s osobom, mjestom ili stvarima. Dakle, prvi stupanj Ho’oponopono-a je pročišćavanje te energije. Tada se događa nešto divno. Ne neutralizira se samo energija; ona se takođe otpušta, oslobađa, tako da nastaje potpuno novo čisto stanje. Budisti to nazivaju Prazninom. Posljednji korak je dozvoliti Božanstvu da dođe i popuni tu prazninu svjetlošću.

Da biste prakticirali Ho’oponopono, uopće ne trebate znati u čemu je zapravo problem ili greška. Sve što trebate uraditi je uočiti tekući problem koji doživljavate fizički, mentalno ili emocionalno. Kad ga uočite, na vama je odgovornost da odmah počnete sa čišćenjem, da kažete: ”Žao mi je, molim te oprosti mi.”

Ho’oponopono ne vidi svaki problem kao iskušenje, već kao priliku. Problemi su samo ponovljena sjećanja iz prošlosti koja se pojavljuju da bi nam dala još jednu priliku da gledamo očima ljubavi i da djelujemo iz duhovne inspiracije (intuicije).

Kad smo žrtve neke nevolje (bolesti, rata, potresa, siromaštva, prevare), obično mislimo da mi sami nismo krivi, ne uviđamo kako smo mogli doprinijeti tome, stoga i dalje živimo životom žrtve i patimo. No, onog trenutka kad preuzmemo svoju odgovornost i uvidimo da ograničenim umom nije moguće sve spoznati te da naša odgovornost ne leži samo u našim postupcima, nego i u našim mislima, kao i u onome što nismo učinili a mogli smo (i trebali smo), tada je moguće preobraziti nepovoljne životne okolnosti pomoću ovih 4 misli.

Trebamo shvatiti da smo sve što dolazi u naš život (dobro i loše), na neki način sami kreirali ili privukli, svjesno ili nesvjesno. Prema tome, preuzimanje potpune odgovornosti je izuzetno nužno. To ne znači kriviti sebe, nego preuzeti odgovornost za rješavanje problema rasčišćavanjem uzroka kroz pokajanje i ljubav, a ho’oponopono nam tu najbolje pomaže.

“Odgovorni smo ne samo za ono što činimo, već i za ono što ne činimo.”– Lao Tse

Za seminar Ho’opono pono kao i druženja – hopsanja jednom tjedno možete se prijaviti OVDJE!

Oglasi

One comment on “Kome upućujemo ove 4 misli

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s