Zašto Ho’oponopono tehnika

Ho’oponopono je drevni havajski proces rješavanja problema koji je prilagođen za današnje korištenje od strane Morrnah Nalamaku Simeona, Kahuna Lapa’au, koja je bila priznata kao ‘Živuće Blago’ Havaja u 1983.g.

Definicija Ho’oponopono kakva se može naći na internetu je: “Ho’oponopono je proces otpuštanja toksičnih energija unutar nas samih kako bismo dozvolili utjecaj Božanskoga kroz misli, riječi, postupke i djela. Doslovno prevedeno “Ho’o” znači “uzrok”, a “ponopono” znači: “savršenstvo”.

Postoje dva dokazana načina Ho’oponoponoa kako da se izliječite (ili bilo koga drugog) od bilo čega što uočite.
Upamtite da je to što uočite u drugome takođe i u vama, tako da je cijelo liječenje u stvari samo-liječenje. Nitko drugi sem vas ne treba da raditi ovaj proces. Cijeli svijet je u vašim rukama.
Dr. Hew Len

Cilj ove prakse je očistiti ili otpustiti sve destruktivne energije unutar naše podsvijesti, koje uzrokuju poremećaje, bolesti i nevolje, time da se pokajemo, zamolimo za oproštaj i iskažemo ljubav, kako bismo se time doveli u tzv. “nulto stanje” u kojem smo kao “prazna čaša” u koju Božansko može ulijevati svoje inspiracije pomoću kojih možemo s lakoćom ostvariti preobražaj i sve što želimo u životu. Bit je otkloniti sve prepreke u nama samima kako bismo od Božanske inteligencije mogli slobodno i bez ometanja primati ideje i inspiracije za rješavanje problema i unapređenje života. Sastoji se u tome da prilikom svakog problema uputimo svojoj duši i Bogu ove 4 misli:

Žao mi je

Oprosti mi molim te

Hvala ti

Volim te

Ho’oponopono se definira kao “činiti ispravno, ispraviti pogrešno, staviti u red, popraviti, izmijeniti, revidirati, prilagoditi, dopuniti, pomiriti, regulirati, urediti, pretvoriti, pročistiti, učiniti prikladnim…

U Havajskom rječniku ova se vještina definirana kao mentalno čišćenje.
Ho’o
označava glagolski oblik riječi koja slijedi. Pono se definira kao: “dobrota, poštenje, moral, moralne kvalitete, ispravan postupak, izvrsnost, blagostanje, prosperitet, blagostanje, dobrobit, stvarno stanje ili prava priroda, dužnost, moralno, pogodno, pravilno, pravedno, ispravno, čestito, pošteno, korisno, uspješno, u savršenom redu, točno, olakšano, olakšanje, potrebno, nužno…”

Havajci su ovu praksu preuzeli od krščanskih misionara i malo je preoblikovali. Kako znamo, krščanski nauk zagovara ispovijed i pokoru (pokajanje), i poruka ljubavi je osnovna Isusova poruka. Ho’oponopono pojednostavljuje ovaj kompleksni nauk i pruža praktični proces prilikom svake situacije u kojoj je čovjeku potrebna pomoć.

Ho’oponopono potpomaže da se uspostavi ravnoteža najprije kod pojedinca, a zatim u cijeloj kreaciji, uključujući i ravnotežu između sukobljenih strana.

Ho’oponopono polazi od toga da je sve u svijetu povezano i dio jednine (koja ima svoj izvor u Ljubavi), iako se čini kao isključivo množina, kao da smo svi jedinke za sebe. Obzirom na to jedinstvo svega i svih, ništa nam se ne može dogoditi, a da to nema odraz i na druge, na svijet oko nas. Sve što se događa u našoj stvarnosti je odjek ili odraz događaja koji se odvijaju u nama. Ovo svojstvo sutitranja se očituje kao pozitivnost kad se odlučimo za suosjećanje, a kao negativnost kad se predamo iritaciji. Često nam najviše smetaju oni koji u sebi nose nešto što mi kod sebe negiramo ili nastojimo prikriti, no poricanje i prikrivanje, svjesno ili nesvjesno, ne pomažu, pa ako kroz to neželjeno iskustvo dopustimo ljubavi da u nama pobudi suosjećanje, doživjeti ćemo pozitivni preobražaj u životu.

Možemo promijeniti vanjske probleme samo ako ispravimo rezonanciju/vibraciju unutar sebe, jer što doživljavamo u vanjskom svijetu samo ogledava ono što se događa u našem unutarnjem svijetu, bili mi toga svjesni ili ne. Kad u sebi vibriramo frekvencijom ljubavi, svijet ćemo doživljavati s više ljubavi i ta ljubav će se manifestirati svuda oko nas – bit ćemo okruženi s više ljubavi. Naravno, isto tako je i s mržnjom, strahom, velikodušnošću i svim ostalim. Kad mislimo da smo drugačiji i bolji od nekih (koji nam se ne sviđaju ili su bolesni ili nešto treće) i da s njima nemamo nikakve veze, takav pogled na svijet nas udaljuje od stvarnosti, izvora i ljubavi, remeti harmoniju i dovodi do toga da smo ograničeni u onome što možemo postići. Odvojenost od Izvora, Jedinstva i Ljubavi uzrokuje razne bolesti i nevolje. Sve i svatko tko se pojavljuje u našoj stvarnosti je odraz nekog programa u nama, pa ako je u našu stvarnost ušlo nešto nepovoljno, to znači da je u nama neki program koji je nepovoljan i koji bismo kroz to iskustvo trebali kod sebe ispraviti kako bi se onda vanjske okolnosti ispravile. Najbolje to ispravljamo kroz ho’oponopono, ali postoje i mnoge druge dobre metode.

Ho’oponopono vještina pretpostavlja izražavanje ključnih ljudskih vrlina: odgovornost, ljubav, zahvalnost, i poniznost (za traženje oprosta).

Za seminar Ho’opono pono kao i druženja – hopsanja jednom tjedno možete se prijaviti OVDJE!

Oglasi

3 comments on “Zašto Ho’oponopono tehnika

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s